29 Απριλίου 2007, "Η Λειψία μέσα από την ψηφιακή εικόνα"

Οι εικονολήπτες του ΙΕΚ ΕΠΑΝΟΜΗΣ άξιοι εκπρόσωποι στη Γερμανία

Κολακευτικά σχόλια από τους Γερμανούς εκπαιδευτές τους

Με κεντρικό τίτλο «Η Λειψία μέσα από την ψηφιακή εικόνα» 12 σπουδαστές του ΙΕΚ Επανομής, βρέθηκαν και παρέμειναν στην Λειψία για 3 εβδομάδες, από 29 Απριλίου μέχρι 19 Μαΐου,  στο πλαίσιο της κατάρτισής τους.
Η διαμονή πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Vitalis στο Schkeuditz της Λειψίας.

ΕΙΚΟΝΟΛΗΠΤΕΣ ΜΕ ΜΕΛΛΟΝ

Στόχος αυτού του προγράμματος ήταν η καλύτερη και πληρέστερη ενημέρωση και μόρφωση των εικονοληπτών, σύμφωνα με τις νέες τεχνολογικές εξελίξεις στο χώρο των Μ.Μ.Ε.. Με κύριο εφόδιο τις εργασί¬ες τους και την σημαντική εμπειρία που απέκτησαν μέσω του Ευ¬ρωπαϊκού Προγράμματος Leonardo da Vinci, οι καταρτιζόμενοι είναι βέβαιο ότι μετά το πέρας των σπουδών εντός Ελλάδος, θα έχουν ως ?συν? την ευρωπαϊκή εμπειρία που θα μπορεί να τους εμπνέει στην πορεία της επαγγελματικής τους εξέλιξης και σταδιοδρομίας
Η κατάρτιση ξεκίνησε με ενημερωτικές επισκέψεις στην πόλη, και σε τηλεοπτικούς σταθμούς τοπικής, πανγερμανικής και διεθνούς εμβέλειας, που εδρεύουν στην Λειψία. Ακολούθησε ενημερωτική επίσκεψη στον Έλληνα Πρόξενο της Λειψίας κο Κακιούση, ο οποίος περιέγραψε την Ελληνική παρουσία στην πόλη της Λειψίας τα τελευταία 200 περίπου χρόνια και την συμμετοχή του Ελληνικού εμπορίου στην δημιουργική πορεία της πόλης.

ΥΨΗΛΟΥ ΕΠΙΠΈΔΟΥ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ

Τις  δύο τελευταίες εβδομάδες, οι καταρτιζόμενοι συμμετείχαν καθημερινά ,από τις 11.00 π.μ. έως και τις 16.00, στην Ακαδημία Τηλεόρασης της Κεντρικής Γερμανίας, FAM, που εδρεύει στην Λειψία.. Κατά την διάρκεια της κατάρτισης, είχαν τη δυνατότητα να βρίσκονται σε συνθήκες κανονικού εργασιακού περιβάλλοντος, με την επίβλεψη Γερμανών εκπαιδευτών, ξεκινώντας από τις εσωτερικές εγκαταστάσεις της Ακαδημίας, (Studio, Control rooms, κλπ) και στην συνέχεια σε εξωτερικά γυρίσματα στην πόλη, με διαφορετικές θεματικές, όπως η κυκλοφοριακή αγωγή πεζών και οδηγών, το λιανεμπόριο, η φοιτητική κίνηση και δημιουργία στην πόλη, η αρχιτεκτονική αναγέννηση της πόλης κλπ. Τα τηλεοπτικό υλικό που συλλεγόταν καθημερινά, επεξεργάζονταν από τους ίδιους τους εκπαιδευόμενους, έως την τελική του μορφή με την συνεργασία και επίβλεψη των Γερμανών εκπαιδευτών τους.
Οι εκπαιδευόμενοι είχαν την δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με ένα διαφορετικό επίπεδο σπουδών και κατάρτιση διαφορετικής αντίληψης, καθώς και την αντιμετώπιση εργασιακού περιβάλλοντος και εργασιακών συνθηκών.Η κατάρτιση συμπληρώθηκε με δύο ημερήσιες εκδρομές στο Βερολίνο και την Δρέσδη, όπου είχαν την δυνατότητα να δουν και βιώσουν τις 2 διαφορετικές πλευρές της ίδιας χώρας. Την σύγχρονη οικονομική, αρχιτεκτονική, πολιτισμική άνθηση του Βερολίνου και την άριστη διατήρηση της πολυεπίπεδης ιστορίας της Δρέσδης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι σπουδαστές κατά την παραμονή τους στη Γερμανία  επέδειξαν άψογη συμπεριφορά, ήρθαν σε επαφή με σπουδαστές άλλων Ευρωπαϊκών Χωρών και επέστρεψαν με τις καλύτερες εντυπώσεις.

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος οι δικαιούχοι παρέλαβαν ένα πιστοποιητικό παρακολούθησης και κατάρτισης του προγράμματος από τον οργανισμό υποδοχής. Η πιστοποίηση της συμμετοχής τους αποτελεί εφόδιο για όλους και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη σύνταξη βιογραφικού στην σταδιοδρομία τους στο επάγγελμα του ?Εικονολήπτη?.

Πρέπει να τονιστεί ότι το πρόγραμμα συγχρηματοδοτήθηκε κατά 75% από την Ε.Ε. (μέσω του προγράμματος Leonardo da Vinci) και κατά 25% από τον Ο.Ε.Ε.Κ.